Mitä tehdä, kun huoneiston osakekirja on kadonnut?

Turvapainossa painettu osakekirja on asiakirja, jolla omistusoikeus asuinhuoneistoon on tähän saakka osoitettu. Huoneistotietojärjestelmään siirtymisen jälkeen osakekirjat muutetaan sähköisiksi rekisterimerkinnöiksi. Alkuperäistä osakekirjaa kuitenkin tarvitaan sen omistusta rekisteröitäessä.

Asuntovelallisen osakekirja on pankin hallussa lainan vakuutena. Asunnon myyminen edellyttää osakkeen luovuttamista myyjältä ostajalle. Pitämällä lainan vakuutena olevan osakekirjan hallussaan pankki on voinut ja voi varmistaa, ettei osake siirry ennen kuin laina pankille on maksettu. Pankin hallussa vakuutena olevien osakekirjojen siirtämisellä huoneistotietojärjestelmään ei ole välitöntä tarvetta.

Kun asuntolaina on saatu maksettua, on pankki palauttanut osakekirjan. Jos lainan maksu ei ole liittynyt asunnon myymiseen on pankista vapautunut osakekirja saattanut joutua hukkaan. Asunnossa asuminen ei edellytä osakkeen näyttämistä. Paperit häviävät helposti.

Asunto-osakeyhtiöiden on nyt siirrettävä osakkeensa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Asunto-osakkeen kaupan yhteydessä omistusoikeuden siirtymistä ei enää todeta luovuttamalla paperille painettu osakekirja vaan merkinnällä uudesta omistajasta huoneistotietojärjestelmään.

Jokaisen asunnon omistajan on rekisteröitävä omistuksensa siirtymäajan kuluessa ja ennen asuntokaupan tekemistä. Tämä edellyttää osakekirjan luovuttamista Maanmittauslaitokselle, joka rekisteröi omistusoikeuden huoneistotietojärjestelmään.

Jos osake on pankissa lainan vakuutena, ei asunnon omistajan tarvitse ryhtyä toimiin. Mutta piirongin laatikossa tai tallelokerossa säilytettävät osakekirjat kannattaa toimittaa viipymättä rekisteröitäväksi osakkeen säilymisen varmistamiseksi.

Mutta mitä tehdä, jos osakekirja ei olekaan tallessa?

Omistustaan ei voi rekisteröidä huoneistotietojärjestelmään ilman osakekirjaa, vaikka tieto osakkeen omistajasta olisikin viety järjestelmään asunto-osakeyhtiön osake- ja osakasrekisterin perusteella.

Kadonnut osakekirja on kuoletettava ja kuolettamisen jälkeen merkintä huoneistotietojärjestelmään voidaan tehdä kuolettamispäätöksen perusteella.

Asiakirjan kuolettamista haetaan käräjäoikeudesta. Hakemukseen tarvitaan kopio tai selvitys kuoletettavasta asiakirjasta sekä selvitys sen katoamisen olosuhteista.

Kuolettamishakemuksesta kuulutetaan, minkä tarkoitus on väärinkäytösten välttämiseksi antaa asiakirjan mahdolliselle muulle haltijalle tilaisuus osoittaa pitävänsä sitä hallussaan ja osoittaa hakijaa parempi oikeus asiakirjaan – oikeastaan se, ettei asiakirja oikeasti ole kadonnut tai tuhoutunut vaan luovutettu kaupalla tai pantiksi toiselle.

Jos alkuperäinen asiakirja löytyy kuoletusmenettelyn aikana ja esitetään määräajassa käräjäoikeudelle asiakirjaa ei kuoleteta. Harvoin näin kuitenkaan tapahtuu, vaan käräjäoikeus toteaa osakekirjan kuoletetuksi.

Koska kuolettamiseen liittyy kuulutukset ja riittävän ajan varaaminen niille, joiden hallussa asiakirja voisi olla, kestää prosessi joitakin kuukausia. Eli, tähänkin kannattaa ryhtyä nopeasti viime tingan sijaan.

Me Finstassa olemme mielellämme avuksi tässä hieman työläässä hankkeessa. Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos osakekirjasi tai esimerkiksi kuolinpesän osakekirja on kadonnut.

Ota yhteyttä!

    Next Prev